KINGSBOROUGH – TAKE THE RIDE (EP)

Kingsborough is een vierkoppige blues & roots rockband uit San Francisco die in 2010 door frontman/gitarist Billy Kingsborough en tweede gitarist Alex Leach opgericht werd. De overige leden van de band zijn Chris Mangione (bas) en Steve Twomey (drums).

‘1544’ (de opvolger van ‘The Night, The Grind, And the Woes’ [2015]), #2, werd hier al besproken. Aan het album werkten ze twee jaar en de producer was Damien Page Lewis (Rihanna, The Wood Brothers, Katy Perry). Het album werd opgenomen in de legendarische Laughing Tiger Studio’s in San Rafael, CA. De titel ‘1544’ verwijst naar het adres waar ze samen verbleven om het album voor te bereiden. De tien nummers in de tracklist zijn samen geschreven door de leden van de band.

Voor hun release, de EP ‘Take the Ride’, schreven Leach en Kingsborough vier nieuwe nummers. Alex en Billy namen ze op met John Courage (bas) en Tommy Rickard (drums). Kingsborough toont ons hier misschien de wat bizardere richting van de rock van de jaren '70, waarbij herinneringen aan namen als Free bij sommigen zeker zullen opkomen. Op zich is hier niets mee als hun hedendaagse muzikale “benadering” de kracht maar niet verliest, naarmate hier de zeventien minuten vorderen. Een aantal opmerkelijke thema’s laten ze de revue passeren.

Met “So High” openen ze erg poppy, waarbij drummer Rickard het tempo strak oplegt en het refrein snel kan meegezongen worden. “Open Invitation” klinkt vrij aardig en “Only Light” is het nummer met het hoogste rockgehalte. “Across the Headlights” sluit de EP. Het is een nummer dat op radiozendtijd uit is. En ook hier is niets mee, al is dit nummer (ook voor mij) het zwakste van kwartet.

Veel meer te zeggen valt er over deze vier tracks niet, wel nog te vermelden is dat Kingsborough een tweede keer gaat toeren in Europa en België en Nederland aandoet in maart 2020... Misschien komen we mekaar dan tegen?

Eric Schuurmans

Release: 07/02/20

 

04/03/2020 @ CAFE DE ZWERVER - LEFFINGE
06/03/2020 @ DE BOSUIL – WEERT.NL
07/03/2020 @ BIBELOT – DORDRECHT.NL

Album track list:
01. So High - 02. Open Invitation - 03. Only Light - 04. Across the Headlights
Words/music © 2019 by: Alex Leach & Billy Kingsborough - Produced by: John Courage

Album line-up:
Billy Kingsborough: vocs, guitar / Alex Leach: vocs, guitar / John Courage: vocs, drums, percussion, keys / Tommy Rickard: vocs, bass

Discography Kingsborough:
Take the Ride (EP,4#) [2019] | 1544 [2017] | The Night, The Grind, And the Woes [2015] | Till Lambs Become Lions [2013] | 

 

Artiest info
Website  
 

video